Nieuwsberichten

Dry Needling

Leestijd: 12 minuten

Ik maak als osteopaat in de praktijk ook gebruik van Dry Needling voor de lokale behandeling van Triggerpoints in de spieren. Heel veel vakjargon en dure woorden, maar wat betekenen ze nu juist? Wat is de bedoeling van dry needling? Hoe kan ik dit als osteopaat combineren en integreren met mijn osteopathische behandelingen? Welk effect heeft dit op de spieren? Is het pijnlijk? Kan dit bij iedereen gedaan worden?

Ik wil in dit kort artikel een antwoord geven op deze vragen.

Spierknobbels, oftewel “Triggerpoints”

Wat zijn triggerpoints juist?

Wanneer je een spier masseert, merk je vaak zeer plaatselijk een pijnlijk knobbeltje of harde streng op. Dit staat in het vakjargon bekend onder de naam “Triggerpoints“. Het zijn in feite zeer plaatselijke verkrampingen in een spier, die lokaal zorgen voor een verminderde doorbloeding, de opbouw van afvalstoffen en een aanhoudende spierspanning. Deze triggerpoints kunnen in elke spier voorkomen en ontstaat altijd op de plaats waar het zenuwstelsel informatie doorgeeft aan de spier.

Meestal ontstaan ze door mechanische overbelasting van de spier. Denk maar aan een langdurige zithouding, té veel of té weinig beweging of een val of ongeluk. Ook andere factoren zoals een eenzijdige of ongezonde voeding dragen bij tot het aanmaken van triggerpoints. Onderzoeken tonen zelfs aan dat ook psychische factoren een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan.

Welke symptomen geven die triggerpoints dan?

Triggerpoints doen pijn of creëren spanning in de spieren. Meestal zorgen ze niet alleen plaatselijk voor ongemak, maar krijg je symptomen in een groter gebied dan de plek van het triggerpoint zelf.

Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat zich uitstrekt tot soms meerdere lichaamsdelen. Zo zorgen triggerpoints in de monnikskapspier (of Trapezius) voor lokale pijn tussen de schouderbladen en de bovenzijde van de schouders. Ze kunnen tegelijkertijd ook zorgen voor lichte hoofdpijn ter hoogte van de schedelbasis of rond de ogen. Gelukkig zijn deze patronen relatief voorspelbaar en kan ik deze patronen gebruiken bij het opsporen van de oorzaak van jouw klachten.

Dit verklaart meteen ook waarom je soms een combinatie van vage klachten ervaart. Dit verklaart ook waarom ik als therapeut niet alleen lokaal op de spier werk, maar ook verschillende lichaamsregio’s moet behandelen.

Triggerpoints van de m.Trapezius (monikskapspier) geven lokale last, maar zorgen ook voor hoofdpijn en kaakklachten.

De lokale spierspanning kan bovendien ook leiden tot problemen ter hoogte van de pezen. Denk maar aan gekende aanhechtingsproblemen zoals een een tenniselleboog of aanhoudende achillespeesontstekingen. De verhoogde spanning kan daarnaast ook zorgen voor inklemming van andere structuren zoals bloedvaten of zenuwen, met op hun beurt weer andere klachten.

Dry Needling

Er zijn een aantal methoden om triggerpoints te behandelen. Manueel kunnen we de punten losmasseren of met diepe fricties proberen de lokale doorbloeding te stimuleren. Zelf kan je ook aan de slag met een foamroller of balletje om de triggerpunten zelf aan te pakken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Dry Needling een snelle impact heeft op spierstijfheid en werking van de spier.

Wat is ‘dry’ needling? Wat is ‘wet’ needling dan?

Bij dry needling wordt een zeer fijne gesteriliseerde fijne naald ingebracht in de triggerpoints. In de medische wereld worden meestal holle naalden gebruikt voor het inspuiten van medicatie of het trekken van bloed. In tegenstelling tot deze “wet” needles, maken we bij “dry” needling gebruik van volle naalden, aangezien ook niets ingespoten wordt. Dit heeft als voordeel dat deze naalden een stuk dunner kunnen zijn. Bovendien is het ook een heel stuk minder pijnlijk bij het inbrengen ervan in de huid en spieren.

Is dry needling pijnlijk?

Het inbrengen van de naald door de huid tot in de spier zal je nagenoeg niet voelen. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Deze korte spiersamentrekking kan als een zeer korte spierkramp of lichte uitstraling aanvoelen. Dit heet in het vakjargon een “local twitch response“. Na deze twitch ontspant de spier zich meestal direct, wat de uiteindelijke bedoeling is. Vlak na de behandeling voelt de spier wat vermoeid of stijf aan, maar dit is meestal de dag nadien alweer verdwenen. Het grote verschil met massage van triggerpoints, is dat niet enkel de lokale doorbloeding van de spier zal verbeteren, maar dat ook een ontspannende reflex optreedt via het zenuwstelsel.

Is dat dan hetzelfde als acupunctuur?

Dry Needling is géén acupunctuur. Bij acupunctuur is een energetische behandeling via punten op meridianen, waarbij meestal meerdere naalden in het lichaam geprikt worden, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt eerst gezocht naar aanwezige actieve triggerpoints, waarbij zeer doelgericht één naald kort tot in de spier gebracht wordt. Het is een zeer lokale spierbehandeling die enkel noodzakelijk is wanneer in de spier triggerpoints aanwezig zijn die aanleiding geven tot jouw klachten.

Dry needling is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling voor de aanpak van triggerpoints in de spieren. Het is een van de vele technieken die ik als osteopaat kan gebruiken om de doorbloeding stimuleren, de beweging verbeteren of compensatiemechanismen te ondersteunen.

Hoe gebruik ik als osteopaat de dry needling?

Mobiliteit als basis van herstel

Als osteopaat ga ik op zoek naar de plaatsen in jouw lichaam waar de beweeglijkheid niet is zoals het zijn moet. Deze – voornamelijk asymmetrische – bewegingsverliezen zorgen immers voor compensaties elders in het lichaam. Dit kan leiden tot spierspanning, pijn, verhoogde slijtage of problemen op verschillende plaatsen, soms ver verwijderd van de start van jouw klachten.

Elke behandeling is dan ook gericht op het herstellen van deze beweeglijkheid. Dit doe ik door te werken op de gewrichten zelf, maar ook door te werken op kapsels, ligamenten en spieren. Dry needling is geenszins een vervanging van de osteopathie. Het is één van de vele technieken die ik kan aanwenden om op lokaal – ter hoogte van de spier – zowel de doorbloeding als de spierspanning te verbeteren.

Elke patiënt is anders

Elke patiënt is anders, iedereen is anders gebouwd en iedereen heeft een unieke (medische) voorgeschiedenis. De probleemzones en de behandeling verschillen dan ook zeer sterk per patiënt, alsook de gebruikte manuele technieken en adviezen. Je kan Dry Needling vergelijken met de manipulaties (het “kraken”): het is één techniek die kan aangewend worden, bij de juiste persoon, op het juiste moment. Zo kan je dry needling ondermeer niet uitvoeren bij personen die bloedverdunners nemen of stollingsziektes hebben. Ook angst voor naalden is een absolute contra-indicatie.

Na de houdings- en bewegingsanalyses bespreken we steeds samen de bevindingen en bespreken we de te volgen strategie en de technieken die gebruikt zullen worden.

Even samenvatten: wat zijn de aandachtspunten?

Dry needling is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling voor de aanpak van triggerpoints in de spieren die kunnen leiden tot spierspanning en -pijn. Het is een van de vele technieken die ik als osteopaat kan gebruiken om de doorbloeding stimuleren, de beweging verbeteren of compensatiemechanismen te ondersteunen.

Referenties
1. Cagnie B, Dewitte V, Barbe T, Timmermans F, Delrue N, Meeus M. Physiologic effects of dry needling. Curr Pain Headache Rep. 2013 Aug;17(8):348. 
2. Gattie E, Cleland JA, Snodgrass S. The Effectiveness of Trigger Point Dry Needling for Musculoskeletal Conditions by Physical Therapists: A Systematic Review and Meta-analysis. J Orthop Sports Phys Ther. 2017 Mar;47(3):133-149.
3. Kalichman L, Vulfsons S. Dry needling in the management of musculoskeletal pain. J Am Board Fam Med. 2010 Sep-Oct;23(5):640-6. 
4. Ziaeifar M, Arab AM, Mosallanezhad Z, Nourbakhsh MR. Dry needling versus trigger point compression of the upper trapezius: a randomized clinical trial with two-week and three-month follow-up. J Man Manip Ther. 2019 Jul;27(3):152-161.
5. Gildir S, Tüzün EH, Eroğlu G, Eker L. A randomized trial of trigger point dry needling versus sham needling for chronic tension-type headache. Medicine (Baltimore). 2019 Feb;98(8):e14520.
6. Lew J, Kim J, Nair P. Comparison of dry needling and trigger point manual therapy in patients with neck and upper back myofascial pain syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Man Manip Ther. 2021 Jun;29(3):136-146.
7. Pourahmadi M, Dommerholt J, Fernández-de-Las-Peñas C, Koes BW, Mohseni-Bandpei MA, Mansournia MA, Delavari S, Keshtkar A, Bahramian M. Dry Needling for the Treatment of Tension-Type, Cervicogenic, or Migraine Headaches: A Systematic Review and Meta-Analysis. Phys Ther. 2021 May 4;101(5):pzab068.
8. Liu L, Huang QM, Liu QG, Thitham N, Li LH, Ma YT, Zhao JM. Evidence for Dry Needling in the Management of Myofascial Trigger Points Associated With Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2018 Jan;99(1):144-152.

Osteopaat MSc.Ost | MSc. in Sport- en Bewegingswetenschappen | www.osteopaatbrugge.be | Werkzaam als osteopaat in de Praktijk voor Osteopathie en Sportosteopathie in Sint-Andries en Assebroek, Brugge | Docent en coördinator in de Post Academische Opleiding in Sportosteopathie aan de International Academy of Osteopathy

Related Posts

Enter your keyword