Onderzoek

PREVENTIEF ONDERZOEK

Osteopathie levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek en de behandeling van symptomen en klachten die al aanwezig zijn. Daarnaast neemt het voorkòmen van klachten en blessures een steeds belangrijkere belangrijke plaats in. Ik screen daarom op regelmatige basis preventief zowel de lichaamshouding als de mobiliteit. Dit vermindert de kans dat klachten of blessures zich ontwikkelen of dat eerdere klachten opnieuw terugkomen.

HOUDINGSANALYSE

Een slechte zit-, stand- of werkhouding kan bijdragen tot het ontstaan van blessures of klachten. Een goede houding in zit of stand zorgt er nochtans voor dat de zwaartekracht en de grondreactiekracht symmetrisch en gelijk over de linker en rechter of de voorste en achterste lichaamszijde wordt verdeeld. Via de DIERS 3D bodyscan kunnen we een objectieve meting uitvoeren van de positie van je rug, de wervelkolom en de stand van het bekken.

VOETANALYSE

De voet vormt de basis van alle beweging en zit bijzonder complex in elkaar. Het is dan ook niet onlogisch dat elk probleem en elk bewegingsverlies in de voet heel wat gevolgen heeft. Het kan compensaties en pijn kan veroorzaken in de voet zelf, maar ook in de rest van het lichaam. Daarom ondersteun ik het manueel osteopathisch onderzoek met enkele statische en dynamische testen met behulp van de 3D-voetdrukmeetplaat.

BEWEGINGSANALYSE

De voorwaarden voor een optimaal en gezond functionerend lichaam zijn zeer uiteenlopend. Zo heeft een lichaam ondermeer een goede doorbloeding nodig, een goede proprioceptie en lichaamsbesef, een correcte aansturing van de musculatuur en een optimale beweeglijkheid van de gewrichten. Het screenen en onderzoeken van deze zaken vormt dan ook de core business van het osteopathisch onderzoek.

01

 • ANAMNESE
 • Een uitgebreid vraaggesprek waarin alle gegevens over jouw klacht en over jouw medische voorgeschiedenis worden verzameld. Als je al eerdere onderzoeken zou gehad hebben, breng dan zeker de resultaten hiervan mee.

02

 • PROVOCATIETESTEN
 • Een aantal manuele onderzoeken om de pijn uitlokkende structuur terug te vinden. Soms vinden we hier redenen om je eerst naar de huisarts door te sturen voor medische beeldvorming, bloedanalyse of andere onderzoeken.

03

 • HOUDINGSANALYSE
 • Via DIERS bodyscan doen we een objectieve en stralingsvrije meting van de positie van jouw rug, de wervelkolom en de stand van het bekken. Deze meting wordt aangevuld en vergeleken met de metingen die we doen met behulp van de 3D-voetdrukplaat.

04

 • BEWEGINGSANALYSE
 • Hierbij meten we in eerste instantie de beweeglijkheid van de wervelzuil op, aangevuld door het testen van de beweeglijkheid van andere gewrichten, spieren,… Ook stabiliteitstesten, een ganganalyse of andere testen kunnen hier noodzakelijk zijn.

05

 • BEHANDELING
 • Via manuele technieken kunnen we de doorbloeding stimuleren, de beweging verbeteren of compensatiemechanismen ondersteunen. Technieken omvatten manipulaties, mobilisaties, stretchings, fricties, spierversterking,...

06

 • ADVIES
 • Je krijgt een uitgebreid advies over de te volgen behandelstrategie, de dingen die je zelf kan ondernemen of waarvoor je eventueel extra hulp zal nodig hebben van een arts, kinesitherapeut, health coach, diëtist en/of podoloog.
BEENLENGTEVERSCHIL, BEKKENROTATIE, SCOLIOSE-INDEX, BEKKENSCHEEFSTAND,...

DIERS MEDICAL APPARATUUR

Ik maak in de praktijk gebruik van de biomechanische meetsystemen van DIERS Medical. Het DIERS statico 3D maakt een snelle, hoge resolutie optische meting van de menselijke rug mogelijk. De procedure is stralingsvrij en meet een heleboel klinische parameters voor een objectieve analyse van de lichaamshouding. In combinatie met de 3D voetdrukplaat stelt het mij in staat om een objectieve uitspraak te kunnen doen over oa. de bekkenrotatie, bekkenscheefstand, lichaamszwaartepunt, voetafrol,…

De combinatie met de manuele bewegingsanalyse is uniek en stelt mij in staat om de behandeling snel richting te geven en om het resultaat van mijn behandelingen nauwgezet op te volgen.

Enter your keyword